Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου στον Σμόλικα - Δρακόλιμνη - Φαράγγι Αώου

Πουρνιά, Ελλάδα

GA
Greece Adventure Trips
  • Email address verified
  • Facebook verified
1 review
Oct 26 - 28, 2019
Group size: 15 - 41
Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου στον Σμόλικα - Δρακόλιμνη - Φαράγγι Αώου
Πουρνιά, Ελλάδα

Greece Adventure Trips
  • Email address verified
  • Facebook verified
1 review

Oct 26 - 28, 2019
Group size: 15 - 41

About this trip

Στην καρδιά του φθινοπώρου, το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, θα πραγματοποιήσουμε μια ονειρεμένη εξόρμηση που ακροβατεί στα όρια του μύθου και της πραγματικότητας με τοπία βγαλμένα από παραμύθι που μόνο ζωντανά μπορείς να τα βιώσεις!!!
Ο Γερο Σμόλικας....αυτός ο γίγαντας στέκει αγέρωχος στα πόδια του 2637μέτρα ψηλά...με την μοναδική Δρακόλιμνη στα σπλάχνα του...να την φυλάει σαν μονάκριβο κόσμημα….σε καλεί να ανακαλύψεις τα μυστικά του !!!!
Το φαράγγι του Αώου, μια φυσική πύλη στο εθνικό πάρκο Αώου Βίκου,  αφήνει αμήχανο εμπρός στο δέος του φυσικού κάλλους που συναντάει ο επισκέπτης ταξιδευτής....Η εξερεύνηση στην καρδιά του, ως την ξακουστή Μονή Στομίου μόνο ως εμπειρία ζωής μπορεί να χαρακτηριστεί, εμπειρία που πρέπει να την ζήσεις!!!
Μια εξόρμηση σε μια άγνωστη πλευρά της Ηπείρου ξεκινάει.
Στον ξενώνα ΠΕΡΙΣΤΕΡΩ διατίθονται δύο δωμάτια με τζάκι που θα δοθούν στους 8 πρώτους που θα κλείσουν θέση! Θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας! 

Τα δωμάτια στον ξενώνα Περιστέρω στην Πουρνιά  έχουν εξαντληθεί! Πλέον όσοι κάνουν κράτηση θα μείνουν στην Αγία Παρασκευή στον ξενώνα Κεράσοβο. 

Ο Σμόλικας

Ο Σμόλικας, με υψόμετρο κορυφής στα  2631 μέτρα, είναι το ψηλότερο βουνό της Πίνδου και  η δεύτερη ψηλότερη κορυφή στην Ελλάδα. Αποτελεί έναν τεράστιο ορεινό όγκο  ανάμεσα σε πυκνά Αλπικά δάση σε αμέτρητους χειμάρους και μια πλούσια άγρια  πανίδα με χαρακτηριστικά τα κοπάδια αγρίων αλόγων που συναντάμε σε αυτήν την πλευρά του βουνού !!! Η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι απολύτως περιορισμένη λόγω της γεωμορφολογίας του.  Τα  πυκνά αλπικά δάση του,  οι απότομες πλαγιές και οι εκατοντάδες χείμαρροι τον καθιστούν πολύ δύσκολα προσβάσιμο. Ταυτόχρονα είναι ενας τεράστιος βιότοπος άγριας πανίδας καθώς, εκτός από την καφέ αρκούδα και τον λύκο, στον Σμόλικα συνατάει κανείς και κοπάδια αγρίων αλόγων που ζουν ελεύθερα στο δάσος μακριά από ανθρώπινη επέμβαση!!!  Αυτή την άγρια ομορφιά θα συναντήσουμε σε ένα οδοιπορικό γεμάτο εναλλαγές σε μια άγνωστη για πολλούς περιοχή της χώρας μας. 

Εθνικό πάρκο Αώου

Ο Δρυμός των μεγάλων κορυφών, των συναρπαστικών φαραγγιών, των κρυστάλλινων ποταμών και των πυκνών δασών χαρακτηρίζεται από μία από τις υψηλότερες βιοποικιλότητες σε όλη την Ελλάδα. Το Εθνικό Πάρκο βρίσκεται στην καρδιά της Βόρειας Πίνδου και περιλαμβάνει τα φαράγγια του Βίκου και του Αώου μαζί με ένα μέρος του επιβλητικού όρους της Τύμφης, περιοχές που διακρίνονται για τα μεγαλόπρεπα τοπία τους. Η περιοχή είχε χαρακτηριστεί εθνικός Δρυμός το 1973,  το 2005 ο Δρυμός ενώθηκε με τον γειτονικό Εθνικό Δρυμό Πίνδου-Βάλια Κάλντα σχηματίζοντας το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου που σήμερα είναι το μεγαλύτερο Πάρκο της χώρας μας και φτάνει σε συνολική έκταση περίπου τα 1.000 τ. χλμ. Η μεγάλη οικολογική, αισθητική, γεωλογική και ιστορική αξία της περιοχής οδήγησε το 2010 στην αναγνώριση από την UNESCO και στην ίδρυση του Γεωπάρκο Βίκου-Αώου το οποίο εντάχθηκε μαζί με άλλες 4 περιοχές στη χώρα μας στο «Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO».  Τα οικοσυστήματα της περιοχής φιλοξενούν πάνω από 1.700 είδη της χλωρίδας, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και ενδημικά της Πίνδου.
Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει περισότερα από 170 είδη, στα οποία ξεχωρίζει η σποραδική παρουσία του σπάνιου ασπροπάρη. Από τα αρπακτικά εδώ πετούν χρυσαετοί, φιδαετοί, γερακαετοί, σφηκιάρηδες, γερακίνες, πετρίτες, χρυσογέρακα, διπλοσάινα, ξεφτέρια και βραχοκιρκίνεζα
Η πανίδα των αμφιβίων περιλαμβάνει τους αλπικούς τρίτωνες, τις σαλαμάνδρες, τους φρύνους, τους πρασινόφρυνους .
Η περιοχή φιλοξενεί και 40 είδη θηλαστικών στην κορυφή των οποίων βρίσκονται οι αρκούδες και τα αγριόγιδα. Στα πιο χαμηλά εμφανίζονται οι λύκοι, στα ποτάμια ζούνε πολλές βίδρες και στα λιβάδια  οι λαγοί. Στα δάση ζούνε ζαρκάδια, αγριόγατοι, αγριόχοιροι, αλεπούδες και μικρ. Στον Αώο και στον Βοϊδομάτη ζούνε πολλά ενδιαφέροντα είδη της ιχθυοπανίδας, όπως  η αχριδοβελονίτσα , ο κωβιός της Σκόδρας, ο πινδοβίνος, η ιονική πέστροφα, το ευρωπαϊκό τσιρωνάκι και το χέλι.
Σε αυτόν τον μοναδικό οικολογικό παράδεισο θα εξορμήσουμε το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου 2019!!!

Απαραίτητος εξοπλισμός

Ορειβατικό μποτάκι ή  αθλητικό παπούτσι βουνού , σακκίδιο ημέρας, 

αδιάβροχο/αντιανεμικό , 

ζακέτα fleece, 

σκούφο, 

υδροδοχείο με 2 λίτρα  νερό, 

σνακ ημέρας.

Επίσης καλό είναι να υπάρχει μια αλλαξιά ρούχων στο λεωφορείο (φανελάκι, κάλτσες,κλπ).

Σημείωση!

Καθε συμμετέχον στην εκδρομή κατανοεί οτι ειναι αποκλειστικά και εξολοκλήρου υπεύθυνος για τη συμμετοχή του. 

Κάθε συμμετέχον κρίνει και αποφασίζει ο ίδιος αν η φυσική του κατάσταση και η υγεία του του επιτρέπουν να συμμετάσχει. Οι διοργανωτές δεν είναι δυνατόν  γνωρίζουν εκ των προτέρων την κατάσταση υγείας και τη φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων. 

Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει και συναινείτε με όλους τους όρους συμμετοχής στις εκδρομές μας.

Ακυρωτική Πολιτική

Ακυρώσεις που θα ληφθούν έως και τις 5 Οκτωβρίου θα υπάρξει ολική επιστροφή χρημάτων

Ακυρώσεις που θα ληφθούν από τις 6 Οκτωβρίου και μέχρι τις 12 Οκτωβριού θα παρακρατηθεί το ποσό της προκαταβολής (62 ευρω) και θα υπάρξει επιστροφή τυχόν υπολοίπου ποσού που έχει καταβληθεί

Ακυρώσεις που θα ληφθούν από τις 13 Οκτωβριού ή και στην περίπτωση της μη εμφάνισης στα σημεία επιβίβασης τις προκαθορισμένες ώρες δε θα υπάρξει καμία επιστροφή χρημάτων.

What’s included

  • Μεταφορές
    Μεταφορά από και προς το σημείο με σύγχρονο κλιματιζόμενο πούλμαν και όλες τις τοπικές μετακινήσεις βάσει προγράμματος
  • Διανυκτερεύσεις
    2 διανυκτερεύσεις με πρωινό σε δίχωρα τετράκλινα δωμάτια στον παραδοσιακό ξενώνα Περιστέρω (Πουρνιά - ομάδα Δρακόλιμνης) ή δίκλινα δωμάτια στον παραδοσιακό ξενώνα Κεράσοβο (Αγ.Παρασκευή-ομάδα κορυφής)
  • Έμπειρα στελέχη
    Έμπειρα στελέχη που θα συνοδεύουν την εκδρομή από την Mountain Xcursions και την Greece Adventure Trips
  • Την οργάνωση της εκδρομή
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

What’s not included

  • Προσωπικά έξοδα
  • Γεύματα
  • Εξοπλισμός

Available Packages

Trip Price
€162
Deposit: €62

Itinerary

Σάββατο, 26 Οκτωβρίου
Εκκίνηση και ανακάλυψη του χωριού

Συνάντηση 6:50 στην οδό Πειραιώς έξω από το εργοστάσιο "Ελαΐς". Αναχωρούμε στις  07:00.

7:10 σταση στον Κεραμεικό απέναντι απο την Τεχνόπολη στο Γκάζι επί της Πειραιώς - ρεύμα προς Αθήνα. 7:20 στάση στο Παλατάκι επί της λεωφόρου Αθηνών στην ομώνυμη στάση λεωφορείων ακριβώς απέναντι από το Παλατάκι. 

Νωρίς το μεσημέρι θα φτάσουμε στο χωριό Πουρνιά Ιωαννίνων, όπου θα καταλύσουμε στον τοπικό ξενώνα ‘’ΠΕΡΙΣΤΕΡΩ'' οι ομάδα της Δρακόλιμνης και στον ξενώνα "ΚΕΡΑΣΟΒΟ" στην Αγία Παρασκευή η ομάδα της κορυφής.  Αφού τακτοποιηθούμε στα δωμάτια θα περιηγηθούμε στο χωριό Πουρνιά, ένα απο τα ψηλότερα χωριά της Ηπείρου. Το οδοιπορικό μας στην Πουρνιά θα ξεκινήσει από την διαδρομή που διασχίζει δύο πετρόχτιστα μονότοξα γεφύρια κατασκευής 18ου αιώνα: Το γεφύρι του Σέλιου, μήκους 13,5 μέτρων και το γεφύρι της Μαύρης Πέτρας, μήκους 20 μέτρων. Ακριβώς δίπλα σε αυτό το γεφύρι υπάρχει η βραχογαφία του Παντοκράτορα. Ανηφορίζουμε στο χωριό, όπου και κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο, βλέποντας όλα τα παλιά κτίσματά του, την κεντρική πλατεία του και παίρνουμε μια  γεύση της ζωής αυτού του ακριτικού τόπου.
Η Πουρνιά είναι ιστορικά  από τους πιο παλιούς οικισμούς ολόκληρης της περιοχής. Παλιότερα στην περιοχή του σημερινού χωριού υπήρχαν τρεις συνοικισμοί, της Σταρίτσας, του Σελού, και των Αναργύρων. Το χωριό έλαβε το όνομα από τον πρώτο συνοικισμό, εξαιτίας των σιταροχωριών που απλώνονταν γύρω του. Το 1928 μετονομάστηκε σε Πουρνιά, γιατί θεωρήθηκε ότι η λέξη Σταρίτσιανη ήταν ξενική και συγκεκριμένα Σλάβικη. Την ονομασία Πουρνιά τη δανείστηκαν από την  τοποθεσία δυτικά του χωριού  και σημαίνει τόπος με πολλές κορομηλιές, που στο χωριό τις λένε πουρνιές. Δεν είναι γνωστό πότε θεμελιώθηκε για πρώτη φορά η Πουρνιά. Δεν αμφιβάλλει όμως κανείς ότι είναι γέννημα ενός άλλου χωριού, που ονομαζόταν «Τράπια» (από τη λέξη αστραπός). Αυτό ήταν χτισμένο στη θέση της σημερινής Τράπιας.   Σήμερα οι κάτοικοι της Πουρνιάς είναι πλέον λιγοστοί και ασχολούνται κυρίως με την υλοτομία.
Το βράδυ στον ξενώνα θα απολαύσουμε παραδοσιακά εδέσματα της Ηπειρώτικης Γης με παραδοσιακό ντόπιο τσίπουρο και εκλεκτούς μεζέδες της περιοχής.

Your Organizer


GA
Greece Adventure Trips
1 review
Discover the Authentic Greece through Adventure Trips!Nature, tastes, history, myths and culture make up Greece that everyone would like to know. The discovery of an ancient natural environment through activities in green canyons, next to and in mythic rivers, along the paths of history, combined with the culture of Greek hospitality(filoxenia) by the locals, is the experience that everyone can live with authenticity, professionalism and security. Programs tailored to the natural environment, culture, history and products of each region

Reviews

Ήταν ένα υπέροχο , περιπετειώδες και άριστα οργανωμένο τριήμερο !Ολο το γκρουπ λειτούργησε ομαδικά και με καλή διάθεση . ( Ρίξαμε και τους χορούς μας ! ) Χαμόγελο , ευγένεια , υποστήριξη όπου χρειάστηκε από την οργανώτρια Αγγελικη και από τους συνεργάτες της Νασια και τον ακούραστο Θανάση . Ευχαριστώ και αναμένω για την επόμενη εξόρμηση
By Πηνελοπη Λ for Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου στον Σμόλικα - Δρακόλιμνη - Φαράγγι Αώου on Oct 30, 2019